• Zhoriben: új kapcsolatépítő weboldal lovári nyelven

  2007. május 19. Forrás: MTI

  Zhoriben néven, lovári nyelven indítottak pénteken kapcsolatépítő internetes weboldalt; a szolgáltatás oldalai a lovárin kívül szlovákul, csehül, horvátul, angolul, németül és románul is elérhetőek lesznek.

  A zhoriben.net címen elérhető oldal a távirati irodához eljuttatott összegzés szerint roma és nem roma emberek, szervezetek kapcsolattartásának kíván semleges terepet biztosítani. A kezdeményezést a működő szoftver jogait is birtokló Infusa Ltd., az iWiW-et fejlesztő Virgo Systems Kft., valamint a RomNet-Média Alapítvány (http://www.romnet.hu) néven működő cigány szervezet jegyzik.

  A készítők elmondása szerint az oldal létrejöttének célja a roma és nem roma kultúrák közötti párbeszéd erősítése, valamint az, hogy a nyelvújító törekvéseket egy olyan internetes terep biztosításával segítsék elő, amely lehetőséget ad a különböző dialektusok (nyelvek) egymás közötti mindennapos érintkezésére. A rendszerbe - hasonlóan az iWiW-hez - csak meghívó útján lehet bekerülni. A Zhoriben széles lehetőségeket biztosít a tagoknak személyes adataik megosztásának és védelmének szabályozására.

  A "társasági szoftver" nagy hangsúlyt fektet a képek kezelésére, illetve a kapcsolattartás és építés eszközeire, ezért nem korlátozza a felhasználók által küldhető üzenetek címzését vagy az üzenetek továbbítását, és nagy tárhelyet biztosít a képek feltöltéséhez.

  A rendszerben az alapértelmezett nyelv a lovári; a menük, gombok, címkék ebben a formában jelennek meg, de a tagok válthatnak több más idegen nyelvre is. Az alkotók várják a lovárin kívüli cigány nyelvjárások értőinek felajánlásait, hogy további cigány fordításokat is készíthessenek.

 • Segítsd munkánkat!

  Önkéntesség

  Szabadidődben, tudásoddal, képességeiddel, tanácsaiddal is hozzájárulhatsz munkánkhoz önkéntes tevékenységgel. Ha meg akarod mutatni tehetséged, akkor nálunk ezt megteheted az újságírás, operatőri munka és egyéb területen is. Várunk még pályázatíró, informatikus önkénteseket is. De ha úgy gondolod, hogy vannak még jó ötletek, amivel munkánkat segítheted, akkor keress bennünket.

  Amennyiben önkéntes munkával szeretnéd támogatni munkánkat, kérjük keress minket e-mailben a tevékenység(ek) megjelölésével.

  Önkéntes jelentkezési lap

  Projekttámogatás

  Amennyiben van egy jó ötleted, és nincs kivel megcsinálnod. Vagy meg tudod csinálni, de nincs jó ötleted, akkor ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot.

  1%

  Kérjük ne felejtsék el, hogy az 1% nem az egyetlen módja az adományozásnak. Ha érdekli Önöket a támogatott civilszervezet munkája, jövője, akkor ajánljon fel más (pénz, tárgy, vagy szolgáltatás) adományt is számukra! A kis segítség is számít!

  1%-os lap letöltése

 • Támogass MOST!

  Amennyiben egyetért céljainkkal, és alapítványunkat támogatni szeretné, több módon is hozzájárulhat munkánkhoz. Bízunk abban, hogy Ön is megtalálja a hozzá legközelebb álló támogatási formát.

  Miért érdemes munkánkat támogatnia?

  • Mert céljaink hosszútávon hasznos megoldásokra irányulnak.
  • Mert gyors és konkrét, személyesebb médiakommunikációt alkalzunk.
  • Mert követhető munkánkat, folyamatos nyilvánossággal és felelősséggel végezzük.
  • Mert segítségünkkel életben tarthatjuk a cigány kisebbségi médiát.
  • Különböző programokat szervezhetünk a magyarországi roma közösség számára.
  • Mert a lelkes csapatunkban megvan a valódi inspiráció és elkötelezettség.

  Pénzbeli támogatás

  Amennyiben munkánkat pénzzel szeretné támogatni, úgy hasznát veszi az alábbi információknak:

  RomNet-Média Alapítvány
  Székhely: 1086 Budapest, Teleki László tér 3.
  Számlavezető bank: ERSTE BANK
  Bankszámlaszám: 11600006-00000000-45874459
  SWIFT: GIBAHUHB
  IBAN kód: HU901116000060000000045874459

  Tárgyi felajánlás

  Alapítványunk örömmel fogad tárgyi eszközöket is. Amennyiben alapítványunknak épp nincs szüksége a felajánlott tárgyi eszközökre, úgy biztos lehet abban, hogy találunk olyan szervezetet vagy magányszemélyt, aki örömmel fogadja majd felajánlását.

  • Számítógép, nyomtató, egyéb irodai gépek, irodabútorok (íróasztal, székek), technikai eszközök: kamera, fényképezőgép, mikrofon, irodaszerek: fénymásoló papír, boríték, nyomtató patron, írószerek, CD, DVD
  • Nyomdai szolgáltatások
  • Informatikai szolgáltatások
  • Szoftverek

  Projekttámogatás

  Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot és informálódjon aktuális projektjeinkről, és amennyiben támogatni kívánja az adott célt úgy azt egy személyes egyeztetést követően megteheti. Amennyiben új projektötlete van, amit szeretne, ha megvalósítanánk, akkor ezt a tervét is megoszthatja alapítványunkkal. Közös céljainkért örömmel dolgozunk együtt Önnel.

 • Rólunk írták