• A RomNet szerint még weben van az Oláh Action

  Forrás: HVG, 2005. július 01.

  Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az Oláh Action nevű, a cigányok kiirtására buzdító játékkal kapcsolatban, közösség elleni izgatás gyanújával indított nyomozást. A határozat ellen a RomNet panasszal kíván élni, mivel a játék több weblapon keresztül is elérhető jelenleg.

  A RomNet-Média Alapítvány arról tájékoztatott, hogy egy hónapja tett feljelentést közösség elleni izgatás gyanújával ismeretlen tettes ellen, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya a nyomozás során azt állapította meg, hogy "mivel a bűncselekmény nem bűncselekmény", ezért megszünteti az eljárást. A határozat ellen a RomNet panasszal kíván élni, mivel a játék több weblapon keresztül is elérhető jelenleg. - írja a RomNet. A feljelentés szövegében a RomNet úgy fogalmazott: a cigányok kiirtására buzdító játék és a szélsőjobboldali eszmét hirdető mondatok közlése erősíti az ellentéteket, megosztja mind a roma és nem roma társadalmat és ez csoportokon belüli konfliktusokhoz vezethet. A "Fehér Magyarország" elérésére irányuló honlap készítői nevüket nem árulták el, mindössze annyit közölnek: "legyen ennyi elég; LUIGI és SAM. A BRFK osztályvezetője a RomNetet levélben arról tájékoztatta pénteken, hogy a rendőrség az Internetszolgáltatótól a játékot lefoglalta.

  A RomNet a feljelentés napján tájékoztatta a rendőrséget arról is, hogy a játékot elérhető honlapról különböző szélsőjobboldali eszméket hirdető betiltott könyvek is olvashatók; mint például Adolf Hitler Mein Kampf című műve, és megtalálható az oldalon Gömbös Gyula és Szálasi Ferenc írásai is. Az oldalra látogatva különböző szélsőséges nézeteket valló, skinhead zenekarok dalait is le lehet tölteni.

  A játék még ma is elérhető a világhálón - állítja a RomNet - ezért a nyomozást megszüntető határozat ellen panasszal él.

  A BRFK szerint nem uszítás?

  A RomNet ismerteti a nyomozást megszüntető határozatot, amelyben Tóth Ferenc alezredes úgy fogalmaz: "a játék tartalma alapján megállapítható, hogy az a Btk. tényállásába ütköztetve nem tényállásszerű. Kétségtelen, hogy a hangvétele, illetve a játék módja - tehát, az ország különböző megyéiben cigány származású embereket kell elpusztítani a játékban való továbbjutáshoz, és a játék megnyeréséhez - a cigány közösséggel szemben megvetést tükröz, illetve a játék közben megjelenő feliratok használják a gúnyolódást, mint a lejáratás eszközét, azonban mindez az uszítás fogalomkörébe nem illeszthető. A játék használata közben egyébként nem felismerhető azon személyek köre, akiket a továbbjutás érdekében el kell pusztítani, azokra csak a közben megjelenő feliratok tesznek utalást".

 • Segítsd munkánkat!

  Önkéntesség

  Szabadidődben, tudásoddal, képességeiddel, tanácsaiddal is hozzájárulhatsz munkánkhoz önkéntes tevékenységgel. Ha meg akarod mutatni tehetséged, akkor nálunk ezt megteheted az újságírás, operatőri munka és egyéb területen is. Várunk még pályázatíró, informatikus önkénteseket is. De ha úgy gondolod, hogy vannak még jó ötletek, amivel munkánkat segítheted, akkor keress bennünket.

  Amennyiben önkéntes munkával szeretnéd támogatni munkánkat, kérjük keress minket e-mailben a tevékenység(ek) megjelölésével.

  Önkéntes jelentkezési lap

  Projekttámogatás

  Amennyiben van egy jó ötleted, és nincs kivel megcsinálnod. Vagy meg tudod csinálni, de nincs jó ötleted, akkor ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot.

  1%

  Kérjük ne felejtsék el, hogy az 1% nem az egyetlen módja az adományozásnak. Ha érdekli Önöket a támogatott civilszervezet munkája, jövője, akkor ajánljon fel más (pénz, tárgy, vagy szolgáltatás) adományt is számukra! A kis segítség is számít!

  1%-os lap letöltése

 • Támogass MOST!

  Amennyiben egyetért céljainkkal, és alapítványunkat támogatni szeretné, több módon is hozzájárulhat munkánkhoz. Bízunk abban, hogy Ön is megtalálja a hozzá legközelebb álló támogatási formát.

  Miért érdemes munkánkat támogatnia?

  • Mert céljaink hosszútávon hasznos megoldásokra irányulnak.
  • Mert gyors és konkrét, személyesebb médiakommunikációt alkalzunk.
  • Mert követhető munkánkat, folyamatos nyilvánossággal és felelősséggel végezzük.
  • Mert segítségünkkel életben tarthatjuk a cigány kisebbségi médiát.
  • Különböző programokat szervezhetünk a magyarországi roma közösség számára.
  • Mert a lelkes csapatunkban megvan a valódi inspiráció és elkötelezettség.

  Pénzbeli támogatás

  Amennyiben munkánkat pénzzel szeretné támogatni, úgy hasznát veszi az alábbi információknak:

  RomNet-Média Alapítvány
  Székhely: 1086 Budapest, Teleki László tér 3.
  Számlavezető bank: ERSTE BANK
  Bankszámlaszám: 11600006-00000000-45874459
  SWIFT: GIBAHUHB
  IBAN kód: HU901116000060000000045874459

  Tárgyi felajánlás

  Alapítványunk örömmel fogad tárgyi eszközöket is. Amennyiben alapítványunknak épp nincs szüksége a felajánlott tárgyi eszközökre, úgy biztos lehet abban, hogy találunk olyan szervezetet vagy magányszemélyt, aki örömmel fogadja majd felajánlását.

  • Számítógép, nyomtató, egyéb irodai gépek, irodabútorok (íróasztal, székek), technikai eszközök: kamera, fényképezőgép, mikrofon, irodaszerek: fénymásoló papír, boríték, nyomtató patron, írószerek, CD, DVD
  • Nyomdai szolgáltatások
  • Informatikai szolgáltatások
  • Szoftverek

  Projekttámogatás

  Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot és informálódjon aktuális projektjeinkről, és amennyiben támogatni kívánja az adott célt úgy azt egy személyes egyeztetést követően megteheti. Amennyiben új projektötlete van, amit szeretne, ha megvalósítanánk, akkor ezt a tervét is megoszthatja alapítványunkkal. Közös céljainkért örömmel dolgozunk együtt Önnel.

 • Rólunk írták