• eMagyarország táborsorozat - Bükkszék

  Forrás: Romaweb 2004. 07.29.

  Informatikai táborsorozatot szervez az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), eMagyarország Ifjúsági Programirodája középiskolásoknak, az ország három pontján. A Heves megyei Bükkszéken hétfőn kezdődött az utolsó turnus és szombaton ér véget. A táborsorozat következő állomása jövő hétfőtől már a Tolna megyei Fadd-Domboriban lesz. Egy-egy tábori turnuson belül 300-350 középiskolást oktatnak az instruktorok, és ismertetik meg a tanulókat az informatika világával. A fiatalok programozási-, digitális fényképezési- és a világháló használatához szükséges ismereteket sajátíthatnak el a hat nap alatt.

  "Az első két nap ismerkedéssel, csoportépítéssel és a tábor további részéhez szükséges informatikai alapismeretek elsajátításával telik 20 fős csoportokba osztva, két instruktorral, segítővel. Másnap előadásokat tartunk, és akik nem értenek igazán a számítógéphez, azok számára alapozó képzést is biztosítunk" - mondta Varga Zsigmond, a tábor egyik főszervezője.

  A tábor szakmai programja a harmadik naptól kezdődik. "Ez az általunk demokrácia játéknak nevezett képzés a gyerekekkela, amely arról szól, hogy három különböző társadalmi kérdésekről beszélgetünk. Az Európai Uniós csatlakozás és Magyarország szuverenitásának kérdéséről, a kisebbségek és a határon túli magyarok helyzetéről, illetve a digitális tartalomról" - tájékoztatott a táborvezető. A gyerekek egymás között beszélgetnek a csoportokban, és interneten keresnek hozzá háttérinformációkat, majd prezentációt készítenek és egy oxfordi rendszerű vitára kerül sor, vagyis a csoport egyik fele támadja a nézetet, a másik pedig megvédi.

  "Ezek a nézetek, kitalált törvénytervezetek, amiket mi adunk, valamilyen szempontból sarkítottak, és kétféle nézőpontból is megközelíthető" - jegyezte meg Varga Zsigmond. Délután egy "plenáris ülés" keretén belül közös találkozáson beszélik meg a szakértő-moderátor segítségével - tette hozzá.

  Az instruktorokat pszichológusok válogatták ki egyetemisták és főiskolások közül és készítették fel a csoportok vezetésére.

  Technikai háttérként 120 multimédiás számítógép szolgál, továbbá szélessávú műholdas internetkapcsolat, 20 vezeték nélküli internetes kapcsolatú számítógép, digitális fényképezőgépek, játékprogramok, más egyéb multimédiás eszközök, és modern hálózati kommunikációs szoftverek állnak még rendelkezésre.

  A táborban a legjobb csoportokat megjutalmazzák. Péntek este búcsúbulit tartanak koncerttel egybekötve, legutóbb a Megasztáros Gáspár Lacit látták vendégül. Az utolsó turnus várható vendége United együttes lesz.

  A szakmai programok után a szabadidő eltöltésére is számos lehetőséget kínálnak: sportolási lehetőségek a szabadban (foci, kosár, asztalitenisz, tollaslabda) és beltéren (csocsó, darts) egyaránt, filmvetítések, esténként diszkó, számítógépes játékok, korlátlan internetezés lehetőség, társasjátékok, de felügyelet mellett a strandot is meglátogathatják.

  A tábor lebonyolítója a Puskás Tivadar Közalapítvány, szervezője az IHM, együttműködő partnere a RomNet Média Alapítvány, amely a táborban résztvevő roma gyermekek költségeit teljes mértékben átvállalta.

  A táborból hagyományt kívánnak teremteni, már dolgoznak a jövő évi programterven.

 • Segítsd munkánkat!

  Önkéntesség

  Szabadidődben, tudásoddal, képességeiddel, tanácsaiddal is hozzájárulhatsz munkánkhoz önkéntes tevékenységgel. Ha meg akarod mutatni tehetséged, akkor nálunk ezt megteheted az újságírás, operatőri munka és egyéb területen is. Várunk még pályázatíró, informatikus önkénteseket is. De ha úgy gondolod, hogy vannak még jó ötletek, amivel munkánkat segítheted, akkor keress bennünket.

  Amennyiben önkéntes munkával szeretnéd támogatni munkánkat, kérjük keress minket e-mailben a tevékenység(ek) megjelölésével.

  Önkéntes jelentkezési lap

  Projekttámogatás

  Amennyiben van egy jó ötleted, és nincs kivel megcsinálnod. Vagy meg tudod csinálni, de nincs jó ötleted, akkor ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot.

  1%

  Kérjük ne felejtsék el, hogy az 1% nem az egyetlen módja az adományozásnak. Ha érdekli Önöket a támogatott civilszervezet munkája, jövője, akkor ajánljon fel más (pénz, tárgy, vagy szolgáltatás) adományt is számukra! A kis segítség is számít!

  1%-os lap letöltése

 • Támogass MOST!

  Amennyiben egyetért céljainkkal, és alapítványunkat támogatni szeretné, több módon is hozzájárulhat munkánkhoz. Bízunk abban, hogy Ön is megtalálja a hozzá legközelebb álló támogatási formát.

  Miért érdemes munkánkat támogatnia?

  • Mert céljaink hosszútávon hasznos megoldásokra irányulnak.
  • Mert gyors és konkrét, személyesebb médiakommunikációt alkalzunk.
  • Mert követhető munkánkat, folyamatos nyilvánossággal és felelősséggel végezzük.
  • Mert segítségünkkel életben tarthatjuk a cigány kisebbségi médiát.
  • Különböző programokat szervezhetünk a magyarországi roma közösség számára.
  • Mert a lelkes csapatunkban megvan a valódi inspiráció és elkötelezettség.

  Pénzbeli támogatás

  Amennyiben munkánkat pénzzel szeretné támogatni, úgy hasznát veszi az alábbi információknak:

  RomNet-Média Alapítvány
  Székhely: 1086 Budapest, Teleki László tér 3.
  Számlavezető bank: ERSTE BANK
  Bankszámlaszám: 11600006-00000000-45874459
  SWIFT: GIBAHUHB
  IBAN kód: HU901116000060000000045874459

  Tárgyi felajánlás

  Alapítványunk örömmel fogad tárgyi eszközöket is. Amennyiben alapítványunknak épp nincs szüksége a felajánlott tárgyi eszközökre, úgy biztos lehet abban, hogy találunk olyan szervezetet vagy magányszemélyt, aki örömmel fogadja majd felajánlását.

  • Számítógép, nyomtató, egyéb irodai gépek, irodabútorok (íróasztal, székek), technikai eszközök: kamera, fényképezőgép, mikrofon, irodaszerek: fénymásoló papír, boríték, nyomtató patron, írószerek, CD, DVD
  • Nyomdai szolgáltatások
  • Informatikai szolgáltatások
  • Szoftverek

  Projekttámogatás

  Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot és informálódjon aktuális projektjeinkről, és amennyiben támogatni kívánja az adott célt úgy azt egy személyes egyeztetést követően megteheti. Amennyiben új projektötlete van, amit szeretne, ha megvalósítanánk, akkor ezt a tervét is megoszthatja alapítványunkkal. Közös céljainkért örömmel dolgozunk együtt Önnel.

 • Rólunk írták